Vad är OVPN?
OVPN är en tjänst som erbjuder virtuellt privat nätverk. Det innebär att allt du gör på nätet blir skyddat genom bland annat krypterade tunnlar som trafiken går igenom, samt att din IP-adress blir ändrad så man inte kan spåra dig.
OVPN lanserades 2014 då de ansåg att övervakningen på internet hade eskalerat helt. –Alla personer har rätt att leva ett liv utan att ständigt övervakas. Säger OVPN.
De anser att det finns många osäkra aktörer inom VPN branschen och många av dem i Sverige. Många VPN sajter har sina servrar i skatteparadis länder där lagar och regler är annorlunda mot här. Detta menar dem är för osäkert och har valt ut servrar som de menar är mera tillförlitliga. De har också hela näringsverksamheten placerad i Sverige, även driftsäkerhet, transparens, hastighet, kryptering och kundsupport.
På hemsidan kan man se grundarna med namn och bild, det tycker vi känns seriöst.
Är OVPN säkert?
Den mest relevanta frågan när det kommer till beslut om att använda en VPN. Är VPN säkert? Det finns massvis med olika tjänster där ute och det är viktigt att jämföra dem. Det kan skilja mycket mellan dem i både pris, säkerhet, hastighet eller användarvänlighet. Vi på VPNS hämtar den mest relevanta informationen när vi recenserar en tjänst.
OVPN använder sig utav AES-256-GCM. Detta är en av de bästa krypteringsalgoritmerna i VPN-sammanhang.
De kör också alla dina servrar utan hårddiskar för att garantera att inga loggar sparas. Detta kan de göra för att operativsystemet bara finns i RAM-minnet.
Det här är väldigt ovanligt inom VPN branschen och en extra säkerhet för dig såklart.
All hårdvara som de använder äger dem själva.
De hyr heller inga servrar och använder sig inte utav virtuella maskiner. Vi har kollat in ett annat Svenskt VPN företag som använder sig utav hyrda servrar. Där kan du läsa om konsekvenserna med detta. Det är bra att OVPN äger all hårdvara själva som de dessutom har levererat och installerat själva.
Varit rättegång
Man kan se olika tjänster som faktiskt har hamnat i rättegång när de hamnat i tvister. I vissa fall har då företagen haft loggar som myndigheter fått rätt att få komma över. Detta är en väldigt stor varningsflagga och dessa tjänster ska du inte teckna upp dig på. OVPN har faktiskt suttit i rättegång också – för att användarinformation begärdes från dem. Det slutade med att de vann fallet på grund av deras strikta policy om att inte lämna ut loggar. De har dessutom en försäkring som täcker rättegångskostnader. Det ser som till eftersom de menar att de garanterar dig säkerhet och att de aldrig gett ut information om sina kunder.
På den säkerhetsfronten tycker vi dem verkar väldigt pålitliga och säkerheten är hög.
Vad kostar OVPN och finns det prova på månad?
Det finns ingen prova på månad hos OVPN. De har en 10-dagars pengarna tillbaka garanti. Du måste då kontakta dem innan dessa 10 dagar har passerat. De som erbjuder detta brukar vanligtvis ha en 30-dagars pengarna tillbaka garanti, så tio dagar känns lite lite.
De abonnemangen som finns är på 1 månad, 6 månader eller 12 månader.
Köper du för en månad ingår inget och du får ingen rabatt. Månadskostnaden landar på 90 kronor i månaden.
Skulle du välja 6 månader sparar du 126 kronor. Abonnemanget kostar 69 kronor i månaden. Här får du även med Multihop som innebär att du slussas genom en extra säker tunnel.
12 månaders abonnemanget ligger på 49 kronor i månaden och även här får du med Multihop (med ett värde på annars 492kronor)
Det finns billigare och dyrare VPN tjänster än detta – så prissättningen är rimlig. Du kan jämföra mera VPN tjänster hos oss om du läser mera under jämför VPN tjänster.
Hur många servrar har OVPN?
Det framgår inte exakt hur många servrar de har men cirka 90. Det finns servrar i totalt 26 länder. Detta är ett väldigt lågt antal när vi jämför med andra sajter.
Med den informationen kan vi konstatera att anslutningen skulle kunna gå lite långsammare än de med fler. Deras motivation till att de inte har utökat är på grund utav att många länder har andra lagar och regler. Det medför att man inte kan ha koll på säkerheten riktigt. De menar också på att man inte behöver ha 300 olika servrar att välja mellan – frågar man oss så skulle vi svara – Jo vissa behöver det.
Det beror ju helt på vad du tänkt använda din VPN till. Ska du bara använda din VPN till att surfa anonymt på nätet och scrolla runt så behöver man inte mera servrar. Vill du däremot komma runt geoblockeringar i alla länder så behöver du självklart det.
Funkar OVPN till IPTV?
Då OVPN inte har så mycket servrar så är hastigheten rätt långsam. Det brukar vara så att ju fler antal servrar du har i ett land, ju högre hastigheter kan du få. Rent säkerhetsmässigt skulle vi kunna rekommendera OVPN då de inte loggar några uppgifter om dig. Orkar du inte vänta mer än 15 sekunder när du ska ansluta förstår vi dock om du väljer utav någon annan leverantör. Ett tips är att välja en server så nära dig som möjligt för att undvika för mycket buggar och seg anslutning. IPTV kräver ganska stor prestanda så för att få ut max behövs en stark VPN.
Du kan läsa på mera här för att hitta bästa VPN tjänsten.
Funkar det på netflix eller svtplay?
Är du intresserad av hur du tar dig runt geo blockeringar med en VPN?
Just geo är en teknik för att hindra webbsidor eller informationskällor från att visa viss information i ett annat geografiskt område.
Netflix och Svt play är klockrena exempel. Befinner du dig i utlandet så kommer du inte komma åt Svt play, då enbart Svenskar kan se det. Med en VPN kan du se till att det ser ut som att du befinner dig i Sverige och så få sätt ta dig runt geo-blockeringar.
Netflix kommer vi åt i Sverige men inte allt innehåll. I USA släpper de serier och filmer långt innan de når oss i Skandinavien. Med din VPN kan du alltså få tillgång till allt, hur härligt är inte det?
Vissa VPN tjänster gör detta bättre än andra. När vi testade OVPN tappade vi kontakten flera gånger. I Los Angeles var hastigheten inte alls bra. Vi provade då New York där det fungera bättre. Man kan absolut testa sig fram vilken server som är bäst för ändamålet du ska ha det till. Vi anser dock att betalar du för en tjänst så ska det inte skilja något märkbart. Vi kom åt innehållet på båda sajterna men anslutning och hastighet var alltså inte på topp.
Det finns massvis med tjänster du kan ta dig runt med en VPN. Vi testade även BBC player med samma utfall. Det bästa tipset vi kan ge är alltså att placera dig i New York. Troligtvis är denna server snabbare då den ligger närmare din faktiska position. Självklart har längden en liten betydande roll i det hela. Du kan få mer tips och råd om hur du använder en VPN klient när du besöker streaming sajter här.
Finns tjänsten på svenska?
OVPN är ett Svenskt företag som är baserade i Stockholm. Det går också att använda dem i språken Danska, Norska och Engelska. Både app och hemsida finns på dessa språk.
Hur många enheter kan jag koppla upp?
Om du väljer 1 månads prenumerationen kan du koppla upp 1 enhet. Väljer du någon av de andra alternativen kan du ha upp till 4 enheter uppkopplade samtidigt. Det är viktigt att känna till att du inte får delge andra enheter än dina egna tillträde på ditt abonnemang. Skulle OVPN upptäcka att man gör så kan de ta kort ditt konto utav att betala tillbaka dina pengar.
Vi tycker antal enheter att koppla upp är något lite. Många andra VPN klienter kan erbjuda 5 och uppåt.
Det finns dock ett sätt att kunna använda flera enheter. OVPN samarbetar med Dustin som säljer en router vid namn Vilfo. Vilfo gör så du kan vara säker online medans du fortfarande kan nå hastigheter upp till 600 Mbit / s.
Denna router är förinstallerad med en VPN som du kan ansluta till den VPN-tjänst du väljer. Den kostar strax under 3000 kronor men gör att du kan ansluta alla dina enheter i hemmet. På så sätt kan du använda telefon, surfplatta och så vidare med de 4 enheter du får ifrån OVPN utanför hemmet. Det finns andra företag som också jobbar med denna router. Dessa är bland annat ProtonVPN, NordVPN och ExpressVPN. Klicka på namnen för att läsa vår recension om dem.
Har OVPN en support om problem uppstår?
Det finns en support som vi har testat. Dessvärre finns inget telefonnummer att nå dem på men vi har fått relativ snabb hjälp ändå. På hemsidan finns det en chatruta. Denna ligger nere i högra hörnet och det ploppar upp efter en stund när du surfat runt på sidan. De talar tydligt om ifall de inte är tillgängliga men att de återkommer så fort de kan. Vi skrev till den en gång på kvällen och fick svar innan 10 dagen innan. Testade även att skriva mitt på dagen under deras “öppettider” Det tog dem då ca 4 timmar att svara. Här hade man självklart kunnat önska snabbare respons.
Vill du inte sitta med chatten så har de ett kontaktformulär på hemsidan också. Där behöver du dock fylla i din epost för att få svaret skickat dit. När du registrerar dig hos dem så behöver du inte uppge din mail pga av mera säkerhet för dig. Så fort du fyller i din epost så kommer de behöva spara på denna information. Detta på grund utav att de är placerade just i Sverige och måste spara detta med tanke på personuppgiftslagen.
Hur kommer jag igång?
Först skaffar du dig ett konto och betalar för den prenumerationen du vill ha.
Det du sedan behöver göra är att ladda ner OVPN:s klient till din enhet.
Följ nedan steg:
1. Ladda ner programmet
2. Dubbelklicka på OVPN.exe
3. Installera klienten
4. Starta klienten
5. Ange dina inloggningsuppgifter
6. Anslut
OVPN använder sig främst utav 2 olika VPN-protokoll. Det är OpenVPN och WireGuard. Olika enheter stödjer bara en av dessa och några bägge två. Du behöver kolla på deras hemsidan för att se vad som stödjer vad. Windows och macOS som är de vanligaste plattformarna att använda sig utav och dessa stödjer bägge VPN-protokollen.
För att använda dessa VPN protokoll behöver du ladda ned dem också. När du gått igenom stegen loggar du in med ditt användarnamn och lösenord du valt när du skapat ditt konto när du skaffade OVPN.
Vilka betalningsmöjligheter finns?
Du kan betala med kort, swish eller med paypal. Vi rekommenderar dig att i största möjliga mån vara så anonym du kan med din betalning också. Allt för att förminska alla risker att det samlas information om dig.
Den möjligheten har du hos OVPN i och med att de även kan betala med bitcoin samt kontanter. Ja, du hörde rätt. Du kan betala med kontanter och på det sätter kan ingen någonsin spåra din betalning.
Kan jag använda den för att ladda ner?
Du kan ladda ner oavsett om du använder dig utav en VPN eller inte. Faktum är dock att med en VPN håller du dig säker vid nedladdning. Använder du dig inte utav en så samlas information om dig. Alla sidor du laddar ner så sparar din IP-adress och även din internet leverantör kan se vilka sidor du besökt. Detta gör dig väldigt sårbar och kan leda till rättsliga konsekvenser.
Du kan med fördel använda OVPN till nedladdning då de inte ens har en hårddisk som lagrar det du gör på nätet. Har du dessutom en prenumeration där det ingår deras multihop så blir du ännu säkrare. Detta då du slussas genom ytligare en krypterad tunnel innan du når sidan du ska till.
I nedladdning krävs dock en snabb hastighet. Vi har upplevt lite problem gällande detta innan i användandet med OVPN. Det fungerar att ladda ner men det tar lite längre tid.
Har OVPN en kill switch?
Jajamän! Det är ju så att tekniken inte alltid är med oss. Inte ens den bästa VPN tjänsten kan garantera oss det. Sker detta så är det inte så konstigt att vår anslutning hoppar över till en mindre säker. Detta kan vara angörande om du är inne på en sida som du verkligen inte ska fånga upp information om dig. Sitter du på en flygplats kan det vara ännu värre. Det är mycket vanligt att det finns hackare som håller till här.
Med en Kill switch blir du skyddad från detta. För att förhindra det har OVPN en kill switch-funktion. Denna bryter din uppkoppling till internet helt när din VPN anslutning inte funkar. Det förhindrar all slags läckage som skulle kunna uppstå.
Hur bra funkar OVPN i Sverige?
I Sverige tycker vi tjänsten fungerar bra. Hastigheten håller måttet då fler servrar är nära. Säkerheten är bra och vi som vill betala med kontanter behöver inte skicka genom andra länder osv.
Vad får OVPN i slutbetyg?
OVPN hade hamnat högre upp i vår lista om de hade åtgärdat vissa saker.
Först och främst anser inte vi på VPNS att mindre servrar i mindre antal länder än genomsnittet är bra. Vi förstår hur de menar med tanke på andra länders lagar och regler, detta förstärker säkerheten hos dem. Det som det påverkar är deras hastighet och detta är en minst lika viktig funktion. Idag är vi beroende av att allt ska gå snabbt, smidigt och enkelt. Att du behöva sitta och anpassa sig efter vilken servar man ska behöva välja är omständligt. Vi tror att de vunnit på att utöka med något mer land och mer servrar i de länder som de redan finns i.
Det är också något lågt antal utav enheter man kan koppla upp. Visserligen kan du köpa routern som öppnar upp för mer enheter. Dessvärre kostar denna nästan 4000 kronor vilket inte alla vill slänga ut. Är du i behov utav fler enheter utan att slänga ut massa pengar på en router kan du se mera vpn recensioner.